Program izleta

Na 10. obletnico zadnjega obiska Kočevske pokrajine, se bomo z društvom zopet vrnili v ta najbolj zapuščeni, neposeljeni in skrivnostni svet Slovenije z, ki se ponaša s pestro zgodovino.

Ogledali si bomo Rudniško jezero, tudi Kočevsko jezero, ki se nahaja na Kočevskem polju, v severovzhodnem delu Kočevja, ob predelu Trata, Rudnik in naselju Šalka vas. Nastalo na dnu rudniške kotanje, v kateri so z dnevnim kopom izkoriščali rjavi premog. V času delovanja rudnika je v kotanjo pritekal Rudniški potok, polnil je dve večji luži, katerih vodo pa so v času obratovanja rudnika prečrpavali in jo uporabljali pri separaciji premoga. Vodo so po velikih ceveh odvajali v bližnjo reko Rinžo. 

Nadaljevali bomo proti Željnski jami, ki se nahajajo med Željnami in Šalko vasjo vzhodno od Kočevja. Največja značilnost jam je, da so zelo plitko pod površjem. Imajo tanek strop in številna naravna okna. Zato si vse lahko ogledamo od spodaj in od zgoraj. Jamski stropovi so debeli le nekaj metrov. So izjemno zanimiv, okoli 1600 m dolg vodoraven jamski sistem z več kot desetimi vhodi. Potok se pretaka pod Kočevskim rogom proti Podturnu, kjer se pojavi v izviru Radeščice, desnem pritoku Krke. Vmes se tik za Željnskimi jamami na površju pojavi še dvakrat. Siga (kapniki) je ohranjena le na pred mrazom zaščitenih delih jame, saj pade temperatura v zimskem času tudi pod ledišče, pri tem pa siga zaradi zmrzali razpada.

Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do križišča, ki se nahaja le nekaj 100 m pred prelazom Strma Reber. Ob križišču je veliko makadamsko parkirišče na obeh straneh ceste, "hiška", v kateri je pesek za posipanje (pesek za potrebe vzdrževalcev cest), na njej pa zemljevid Kočevske planinske poti. Parkiramo na omenjenem parkirišču.

Ustavimo se v Osolnici pri Kovaču, kjer bomo pojedilo kosilo in si pogledali tamkajšnje adrenalinske postojanke.

Zapeljali se bomo do Loške stene, ki  se nahaja nad Zgornjo Kolpsko dolino, točneje nad vasmi Grintovec pri Osilnici, Ložec in Ribjek. Z vrha Loške stene oz. prepadnega razgledišča se nam odpre lep razgled proti dolini Kolpe, okoliškemu hribovju in Gorskemu Kotarju.

Nadalujemo proti kanjonu reke Kolpe, ta del doline je v svojem prvem delu široka soteska z večinoma nekaj sto metrov širokim dolinskim dnom in nekaj večjimi naselji, kot so: Prelesje, Kot ob Kolpi, Sodevci, Dečina, Gorenji in Dolenji Rdenci. 

Ogledali si bomo 15 metrov visok slap Nežica v Kostlu, ki je nastal na Prifarskem jarku. Pod cesto potok hiti do vasi Fara, kjer se umiri, potem pa se izlije v Kolpo. Slap Nežica izvira pod strmim in skalnatim pobočjem planine Tišempolj, ki se nahaja na nadmorski višini 350 metrov. Izvira v več povirnih krakih v zatrepni dolini pod Planico (680m) in Vrano steno (659m). V celoti ga pokriva lehnjak – lahki kamen in mah.

Na koncu se ustavimo tudi pri gradu Kostel in se nato vračamo domov, prihod nekje ob 17:30 ali 18:00.

Pridite na izlet. Ne bo vam žal.

 

Zbirališče bo parkirišče pred Kolosejem ob 7:00. Bodite točni!

Terminski plan izleta

Zbirališče bo parkirišče pred Kolosejem ob 7:30. Bodite točni. 

1.) Rudniško jezero

2.) Željnske jame  

3.) Prelaz Strma reber in cesta v Osilnico  

4.) Kovač - Kosilo

5.) Loška stena 

6.) Sv. Ana in ogled kanjona reke Kolpe

7.) Slap Nežica 

8.) Grad Kostel in gavge

 Prihod: 17:30

Predviden odhod

20.10.2018 ob 08:30

Predviden prihod

20.10.2018 ob 17:30

Galerija

07 TARCNEVRSTEinhabitatnitip FranciHorvat ZELJNSKEJAME tn
1217 img
DSC 4159 ribnica ribniski grad prireditveni prostor big
IMG 3608
g 60e749b346ce5c273d38213a16364012 l
cesta dragarji zgornji cacic1
skrilj
RecordFieldThumbnail
z grad
13 1
Izlet 1
nezica
Slika ZeljnskeJame 02
DSC 4338 grad turjak big
hqdefault