Program izleta

20.10.2018 smo se po daljši ''izletniški suši'' zopet zbrali, da se odpravimo na nov izlet. Tokrat bi prvič lahko rekli, da je bil izlet družinski, saj je bila poleg Vesne, mene ter mlade mamice Jerce z možem Alešem, na izletu prisotna še mala dvoletna Ajda. Temu primerno smo izlet tudi prilagodili.

V meglenem jutru smo se tako zbrali pred Kolosejem in se z enim (Aleševim) avtom odpeljali po ''cesti smrti'' proti Kočevju.
Ker nas je ves čas spremljala megla smo se odločili zamakniti nižinske cilje in se odpraviti v višje lege. A že okoli Ribnice Ajdi vožnja ni več ugajala in v Kočevski Reki smo se res že morali ustaviti in imeti neplaniran postanek. V zdaj že sončnem vremenu smo malo pojedli, si ogledali dokaj novo cerkev (Ajda je izkoristila čas za igro) in se odpravili na sprehod skozi vas. Našli smo dokaj živahen lokal in manjšo trgovino. Tu smo šli na kavo.

Ko smo se vrnili k avtu je padel sklep da se ne vozimo čez prelaz v dolino Kolpe in si ogledamo grad Kostel in kar bo možno v kočevski kotlini.
Ko smo se iz sonca ob rahlem spuščanju proti gradu Kostel vrnili v meglo, je bilo nekaj slabe volje a je ta razpadla ob obisku gradu.
Od parkirišča smo imeli petnajst minut hoje do vhoda v letos obnovljeni in odprt grad, postavljen na prepadnemu griču tik nad Kolpo. Plačali smo razmeroma drago vstopnino in si po krajši predstavitvi ogledali, kar je od gradu ostalo ter razgled z najvišje točke. Del gradu je obnovljen in s sprednje strani kar mogočen.
Pozornost je privabil tudi futurističen wc in lokalno pivo.
Od tod smo na hitro skočili do slapu Nežica, ki je v bližini.
V želodcih nam je začelo kruliti, tako da sem izbral restavracijo, ki je istočasno še v neposredni bližini naše naslednje točke - Rudniškega jezera v Kočevju. Ker je Ajda še spala, smo vsi razen Jerce odšli na izjemno okusno kosilce. Po njem smo si ogledali Rudniško jezero, kjer so na delu obrežja novi leseni pomoli. Dokaj prijeten kraj za odklop možganov.
Midva z Vesno sva želela da se vsaj ustavimo še na kakšni točki a Aleš ter Jerca sta hotela domov, saj sta se bala da bi Ajda postala sitna. Mala Ajda pa je ostala pridna do konca izleta in tako smo zaokrožili še en izlet.

Terminski plan izleta

Zbirališče bo parkirišče pred Kolosejem ob 7:30. Bodite točni. 

1.) Rudniško jezero

2.) Željnske jame  

3.) Prelaz Strma reber in cesta v Osilnico  

4.) Kovač - Kosilo

5.) Loška stena 

6.) Sv. Ana in ogled kanjona reke Kolpe

7.) Slap Nežica 

8.) Grad Kostel in gavge

 Prihod: 17:30

Predviden odhod

20.10.2018 ob 08:30

Predviden prihod

20.10.2018 ob 17:30

Galerija

07 TARCNEVRSTEinhabitatnitip FranciHorvat ZELJNSKEJAME tn
1217 img
DSC 4159 ribnica ribniski grad prireditveni prostor big
IMG 3608
g 60e749b346ce5c273d38213a16364012 l
cesta dragarji zgornji cacic1
skrilj
RecordFieldThumbnail
z grad
13 1
Izlet 1
nezica
Slika ZeljnskeJame 02
DSC 4338 grad turjak big
hqdefault